Fransa seyahati gündemi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının seyahatleri öncesi Fransa vizesi almaları gerekmektedir. Umuma mahsus pasaport sahiplerinin Fransa vizesi almaları zorunlu olurken resmi pasaport (Yeşil, Gri, Siyah) sahibi kişiler ise 180 gün içerisinde 90 günü aşmama koşuluyla Fransa vize işlemlerinden muaftır. Ayrıca Fransa vize başvuru işlemleri için parmak izi uygulaması, özel fotoğraf çekimi ve mülakat gibi vize işlemleri için bir takım prosedürler bulunmaktadır.
başvuru sahibinin seyahat amacına uygun vize kategorsine ait evrakları eksiksiz bir şekilde bir araya getirerek ve vize uyum koşullarını tamamlayarak alınabilmektedir.
Fransa vizesi başvuru sahibi, Fransa vize uyum koşullarının tamamlanmasının ardından kısa süreli seyahatler için (maksimum 90 gün konaklama yapma hakkı) Fransa Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş vize başvuru merkezlerine ve yine yetkili seyahat ve turizm acentelerine Fransa vize müracaatlarını gerçekleştirilmelidirler.
Fransa Konsolosluğu, Konsolosluğa direk olarak yapılan kısa süreli Schengen vize başvurularını kabul etmemektedir. Kısa süreli Fransa vizesi (schengen vize) başvuruları Fransa Konsolosluğu tarafından yetkili kılınmış kurumlara ve seyahat acentelerine gerçekleştirilmelidir. Fransa vizesi başvuruları, işlem sonuçlanma süresi ve verilen vize süresi hakkında karar ise Fransa Konsolosluğu’na ait olacaktır.
Fransa Vize Başvurusu
Fransa vizesi başvuru formunu eksiksiz bir şekilde doldurarak, vize başvuru evrakları ve yenilenmiş bir pasaportla Fransa Konsolosluğu veya konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş vize merkezlerine başvurularınızı yapabilirsiniz. Fransa Konsolosluğu 10 yıldan daha eski olan ve seyahat bitim tarihi itibariyle en az 3 ay geçerli olmayan pasaportlarla yapılan vize başvurularını ise kabul etmemektedir.
Schengen Bölgesi’ne üye ülkelere seyahat etmek isteyen kişiler, seyahatlerini vize başvurusunda bulundukları Schengen ülkesinden başlatmak kaydıyla diğer Schengen ülkelerine aynı vize ile seyahat edebilmektedir. Schengen vizesi 90 güne kadar olan seyahatler için geçerlidir.
Avrupa Ülkeleri arasında imzalanan ve 1995’te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu Sözleşmeye taraf ülkeler arasında dolaşım serbestisi tanıyan bir bölge oluşturulmuştur. Bu sözleşmeyi imzalayan ülkeler, Schengen Bölgesi dışında kalan ülkelere ilişkin sınır geçişleri için ortak kurallar uygulamaya başlamıştır.
Toplamda 26 ülkeyi kapsayan Schengen Bölgesi, Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Liechtenstein, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan’ı kapsamaktadır. İsviçre, İzlanda ve Norveç ise AB’ye üye olmadıkları halde özel bir anlaşma aracılığı ile Schengen Bölgesi’ne dahil olmuşlardır.
Fransa Vize Randevusu
Fransa vizesi işlemlerinde evrak teslimi vize randevusu sırasında yapılmaktadır. Fransa vizesi randevusunda evrak tesliminin yanında parmak izi verme işlemi de yapılmaktadır. Vize randevusunda evrakların eksiksiz ve vize prosedürüne uygun şekilde sunulması gerekmektedir. İlk kez Schengen vizesi başvurusunda bulunan kişilerin parmak izi verme zorunluluğu Schengen vize yönetmeliği uyarınca zorunludur. Schengen vize başvuru işlemlerinde 25.09.2014 tarihi itibariyle Fransa’ya vize alacak şahıslar parmak izlerini içeren biyometrik bilgiyi ibraz etmelidirler. Fransa Schengen vizesi randevusunda verilen parmak izi bilgisi 5 yıl süreyle geçerlidir ancak Schengen üye devletlerinin ikili anlaşmaları uyarınca bir başka Schengen ülkesi için vize talebinde bulunulduğunda bu kural ülkeye göre değişmekle birlikte yeniden talep edilebilir. Önceki Schengen vizelerinde VIS ibaresi bulunanların parmak izi vermesine gerek olmamakla birlikte, Konsolosluğun biyometrik veri tabanında bir güncelleme söz konusu olduğunda parmak izi vermek amacıyla çağrılabilirsiniz.
Pasaport veya kimlik kartı başvurularında verdiğinizi parmak izleri vize başvurularında geçerli değildir. Pasaport için verilen parmak izi ve Schengen Fransa vizesi için verilen parmak izi tamamen birbirinden farklı prosedürlerdir ve her iki prosedürde parmak izinin toplandığı veritabanı farklıdır.
Fransa vize randevusunda sunulan evraklarda kullanılan fotoğrafların biyometrik özellikte olması ve diğer Schengen vizelerinde ve pasaportlarında kullanılmamış olması gerekmektedir. Fransa vize başvurusunda sunulan fotoğrafların diğer vize evrakları gibi güncel nitelikte olması gerekmektedir. Biyometrik fotoğrafın sizin güncel halinizi göstermesi gerekmektedir. Şapka, bere, gözlük gibi güncel imajınızı bozabilecek veya gölgeleyebilecek fotoğraflarla yapılan başvurular kabul edilmez. Pasaportta ve kimlikte kullanılan fotoğraflar Fransa vize başvurusunda kullanılamazlar.
Fransa vizesi başvuru süresinin sonucu vize randevu tarihiyle doğrudan alakalıdır. Fransa vizesi randevusundan sonra vize sonucu Fransa Konsolosluğunun başvuru dosyasını incelemesinin ardından 3 ila 15 iş günü içinde sonuçlanır.
Fransa Başkonsolosluğu gerek gördüğü takdirde vize başvuru sahibini mülakata çağırma hakkını saklı tutar. Bu genellikle istisnai durumlarda söz konusu olabilir.
Fransa vize randevusuna nerede girileceği ikamet adresi ile ilgilidir. Tam vukatlı nüfus kayıt örneğinde ikametgahınız neresi görünüyorsa randevu işlemini de o kentteki temsilcilikte gerçekleştirirsiniz. Fransa Ankara Büyükelçiliğinin görev alanı içindeki iller: İkametgah adresi Adana, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Isparta, İçel, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Konya, Malatya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sinop, Şanlıurfa, Şırnak, Siirt, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat, Zonguldak.
Fransa İstanbul Başkonsolosluğunun görev alanı içindeki şehirler: Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Uşak, Yalova.
Fransa Vize Başvuru Formu
Fransa vize başvurusu formu, Fransa Konsolosluğu tarafından hazırlanmış olup, başvuru sahipleri hakkında Konsolosluğun bilgi edinebilmesini sağlamaktadır. Fransa vizesi başvuru formu, eksiksiz ve gerçeğe uygun bir şekilde doldurulması gerekirken vize başvuru evrakları arasında bulundurulması zorunludur. Fransa vize başvuru formu eksiksiz bir şekilde Fransızca ve İngilizce olarak doldurulmaktadır. Fransa vize başvuru formunuz olmadan yapacak olduğunuz vize başvurularınızı ise Fransa Konsolosluğu geri çevirecektir. Ayrıca Fransa vize başvuru formunda verecek olduğunuz bilgilerinizin başvuru evraklarında verecek olduğunuz bilgilerle uyum göstermesi gerekirken, Fransa Konsolosluğu evraklarınız arasında bulunan ve gerçeğe uygun olmayan şekilde düzenlenmiş belgeler gerekçesiyle başvuru sahiplerine cezai yaptırımlarda bulunabilmektedir.
Fransa Vizesi için Gerekli Evraklar
Fransa vizesi için gerekli evraklar yapacak olduğunuz seyahatinizin içeriğine göre değişiklik gösterecektir. Fransa turistik vize, Fransa ticari vize, Fransa ziyaretçi vizesi farklı kapsamlarda olan Fransa vize türleridir. Fransa Konsolosluğun yetkilendirmiş olduğu vize merkezlerinden Fransa vizesi için gerekli evrakları öğrenebilir ve vize başvuru işlemlerinde bulunabilirsiniz. Ayrıca Fransa vize işlemleri için gerekli olan evraklar Fransa Konsolosluğu’nun ek evrak isteme talebine göre de şekillenebilecektir. Şöyle ki Fransa Konsolosluğu başvuru sahibi hakkında daha kapsamlı bilgi edinebilmek için ek evrak talebinde bulunma hakkı daima vardır.
Fransa Vize Başvuru İşlemleri Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Fransa vize işlemlerine yenilenmiş bir pasaportla başlamayı tercih etmelisiniz. 10 yıldan daha eski pasaportlarla yapılan başvuru işlemlerinizi Fransa Konsolosluğu kabul etmezken, yıpranmış ve hasar görmüş pasaportlarla yapılan başvurularda Fransa vize başvuru işlemleriniz kabul edilmeyecektir. Böyle bir durumda Fransa Konsolosluğu, vize başvuru işlemlerinizi onaylamış olsa bile, ülkeye girişiniz ülkede bulunan sınır görevlilerinin sorumluluğunda olacaktır.
Fransa seyahatiniz için vize almanız gerekirken, iki ülke resmi pasaport sahipleri ise 90 günü aşmama koşuluyla Fransa vize işlemlerinden muaftır. Türkiye vatandaşlarının muhtemel Fransa seyahatleri öncesi Fransa vizesi almaları gerekecektir. Fransa Konsolosluğu, Fransa vizesi için yapılan başvuruları kabul etmezken, Fransa Konsolosluğu tarafından yetkilendirmiş danışmanlık firmaları aracılığıyla Fransa vizesi talebinde bulunulabilecektir. Fransa vize işlemleri için yenilenmiş, son 10 yıl içerisinde alınmış ve seyahat bitim tarihi itibariyle en az 3 ay geçerlilik süresi olan pasaport ile vize başvurularında bulunulmalı yıpranmış ve hasar görmüş pasaportlar Fransa vize başvuru işlemleri için kullanılmamalıdır. Fransa vize mülakatınız için tam vaktinde randevu yerinde olmalı eksik evrak ile yapacak olduğunuz her başvuru işlemlerinizi ise başarısız bir müracaat gerçekleştirmenize sebep olacağı unutulmamalıdır.
Fransa vizesi için gerekli olan belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde organize ederek Fransa Konsolosluğu’nun yetkilendirdiği vize merkezlerinden Fransa vizenizi edinebilirisiniz. Fransa Konsolosluğu şahsi yapılan vize başvurularını kabul etmezken konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş vize merkezleri aracılığıyla Fransa vizesini alabilirisniz.
Fransa Vizesi Hakkında Sık Soulan Sorular
Fransa Vizenizin Ret Alması Halinde Yapılması Gereken?
Fransa vize işlemleriniz ret almış olabilir. Fransa Konsolosluğu başvuru evraklarınızı ve seyahat gerekçenizi yetersiz görmesi ile birlikte böyle bir sonuç vermesi muhtemeldir. Vize başvuru evraklarınızı doğru bir şekilde organize ederek yeniden başvuru yapabilirsiniz. Yeni başvuru yapmanızın önünde herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır. Ayrıca Fransa Konsolosluğu’na dair yasal işlem başlatma hakkınız bulunurken, Fransa Konsolosluğuna dair başlatacak olduğunuz işlemler için Fransa mahkemelerine başvurulması gerekecektir. Fransa vize reddi hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayınız: Fransa Vize Reddi
Fransa Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Fransa vize başvuru formu, İngilizce ve Fransızca olmak üzere eksiksiz, okunaklı ve büyük harfle doldurulmalıdır. Fransa vize başvuru formunda verecek olduğunuz bilgilerin vize başvuru evraklarınızda bulunan bilgilerinizi desteklemesine ise özen göstermelidir. Fransa Konsolosluğunun önceliklerine göre çekilmiş biyometrik fotoğrafınızı vize başvuru formunun fotoğraf kutucuğuna yapıştırarak form doldurma işleminizi sonlandırabilirsiniz. Ayrıca Fransa Konsolosluğu, Fransa vize işlemleri evraklarında birbirleriyle aynı olacak şekilde atılmış imzaları dikkate almaktadır. Fransa vize başvuru evraklarında aynı şekilde atılmış imza kullanılmalıdır.
Fransa vize randevusunda çocuklardan parmak izi alınıyor mu?
Fransa vize randevusunda 18 yaşından küçük çocuklar anne babalarıyla veya yasal velileriyle birlikte gelmelidirler. 12 yaş altındaki çocuklardan ve fiziki engel nedeniyle parmak izi veremeyecek kişilerden parmak izi alınmamaktadır.
Fransa vizesi kaç günde çıkar?
Fransa vizesinin çıkma süresi evraklarınızın tamamlanması ve Fransa Konsolosluğu’nun ek evrak talebinde bulunma durumuna göre değişiklik gösterecektir. Fransa Konsolosluğu bazı durumlarda vize başvuru evraklarınıza ek evrak isterken bu durum vize çıkış sürenize etki edecektir. Fransa vizesi, tüm olasılıkların göz önüne alınması ile birlikte ortlama 3 ila 15 iş günü içinde sonuçlanabilmektedir. Fransa D vize başvuruları daha uzun sürelerde sonuçlanmakta olup, başvurunun niteliğine göre Fransa Konsolosluğundan bilgi alınması ve takibinin bu doğrultuda yapılması önerilmektedir.
Fransa vizesi için ne zaman başvuru yapılmalı?
Fransa Konsolosluğunun belirlediği kurallar çerçvesinde Fransa vizesi için seyahatinize en geç 15 gün kala başvuru yapmanız tavsiye olunur. Fransa vizesi başvuruları seyahat tarihinizden 3 ay önce başlatılabilir. 3 aydan daha önce başvuru yapılamamaktadır.
Fransız kız arkadaşımla evlenmek istiyoruz. Hangi vize türüne başvurmam gerekir?
T.C. vatandaşlarının Fransa vatandaşıyla evlenme durumlarında Fransa Aile Birleşimi vizesi için başvuruda bulunmaları doğru olur. Aile birleşimi vizesi uzun süreli bir vize türüdür ve başvurunu sonuçlanma süresi tamamen Fransa Konsolosluğunun yetkisi dahilindedir.
Çalışmayanlar, öğrenciler ve ev hanımları Fransa vizesi başvurusunu nasıl yapar?
Gelirini belgeleyemeyen kişiler (öğrenciler, ev hanımları veya işsiz kişiler) Fransa vizesi başvurularında seyahat masraflarını üstlenecek sponsorları vasıtası ile vize başvurusu yapabilmektedirler. Fransa vizesi için sponsorun başvuru sahibinin birinci dereceden yakını olması talep edilmektedir. Buna göre başvuru eğer vize başvuru sahibi öğrenci, ev hanımı veya SGK’lı çalışmıyor ise, anne, baba veya eşinin sponsorluğunda Fransa vize başvurusunda bulunabilecektir. Bu durumda sponsorun sigortalı çalışan, şirket sahibi, emekli veya devlet memuru olarak çalışan birinci dereceden yakınlar olabilmektedir. Sponsor olan kişinin mesleğine uygun evrakları hazırlaması gerekecektir. Bu evraklar vize başvuru sahibinin dosyasına eklenmelidir. Sponsorun vize randevusunda bulunmasına gerek görülmemekle birlikte, seyahat masraflarını üstlendiğine dair bir sponsorluk yazısının-dilekçenin ibraz edilmesi istenmektedir. Sponsorluk yazısında seyahatin detaylarına dair bilgiler ve seyahat masraflarının kim tarafından karşılandığı bilgisi yer almaktadır.
Fransa vize işlemlerinden pasaport kriterleri nelerdir?
Fransa Konsolosluğunun belirlediği kurallar çerçvesinde Fransa seyahati için kullanılacak pasaportun vize bitiş tarihinden itibaren 3 ay geçerli olması, Schengen vize etiketinin işlenmesi için en az 2 boş sayfası, son 10 (on) yıl içinde çıkarılmış olması gerekmektedir. Evlenme veya boşanma nedeniyle soyadı değişikliği olmuş ise pasaportun yenilenmesi tavsiye edilir.