İsviçre’ye seyahat edecek olan Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus (bordo) hamili vatandaşları İsviçre vizesi başvurusunda bulunmak mecburiyetindedirler.  İsviçre Devleti Schengen Bölgesi’ne üye bir ülkedir. Dolayısıyla, pasaportlarında geçerli Schengen vizesi bulunmayan Umuma Mahsus (bordo) pasaport hamili kişiler bu ülkeye gerçekleştirecekleri kısa süreli (90 güne kadar olan) seyahatler öncesinde İsviçre Schengen vizesine başvurmalıdır.   Hususi, Diplomatik veya Hizmet Pasaportu hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatler için İsviçre vizesi başvurusu yapma mecburiyeti yoktur. İsviçre’ye uzun sürel vize yani; aile birleşimi, oturum, çalışma izni gibi sebeplerle seyahat edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Türkiye’de yaşayan üçüncü ülke vatandaşları başvurularını direkt olarak İsviçre Ankara Büyükelçiliğine ve İsviçre İstanbul Başkonsolosluğuna yapmalıdır.

Ancak İsviçre Ankara Büyükelçiliği Konsolosluk Departmanı kapandığı için Türkiye’de yaşayan İsviçre vatandaşlarının konsolosluk hizmetleri ve vize ile ilgili bütün işlemler 15 Nisan 2013 tarihinden itibaren İstanbul’da bulunan İsviçre Başkonsolosluğu tarafından yürütülmektedir.  İsviçre’ye seyahat edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından Hususi Pasaport (Yeşil) ve Diplomatik Pasaport (Siyah) ve Hizmet (Gri) Pasaportu hamili olanlar 6 ay içerisinde 90 gün ile sınırlı seyahatlerini vizesiz gerçekleştirebilmektedir. Umuma Mahsus (bordo) pasaport sahipleri İsviçre’ye seyahat etmek için İsviçre Konsolosluğuna, İsviçre Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş kurumlara başvuru yapılır.

İsviçre Vizesi Nasıl Alınır?

İsviçre Schengen Bölgesi üyesidir. Dolayısıyla bu ülkeye seyahat edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları İsviçre Konsolosluğu’na Schengen vizesi için başvuru yapmalıdır.

Schengen vizesi; Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, İspanya, İsveç ve İsviçre’de geçerlidir.

Schengen vizesi, seyahat edilecek Schengen üyesi ülkelerde en fazla 90 gün kalma hakkı verdiğinden, ticaret ya da çalışma amaçlı seyahatler için uygun değildir.

– İsviçre Konsolosluğuna vize başvurusunda bulunacak Suriye’li vatandaşlar vize başvuru işlemleri için +90 (212) 370 31 00 numaralı telefonu arayarak randevu almalıdır.

– İsviçre’de ailesi olan ve randevularını önceden almış Suriyeli vatandaşlar, Arapça olan bütün belgelerini yeminli tercüman vasıtasıyla ingilizce’ye çevirmek zorundadır.  Bu kişiler eğer kendilerini İngilizce, Türkçe ya da Almanca ifade edemiyorsa vize başvuru işlemleri için yanında konuşmaları tercüme edecek bir kişi ile gitmelidir.

– İsviçre Konsolosluğuna başvuruda bulunurken İsviçre ve Türkiye resmi tatilleri (Paskalya, Şeker Bayramı, Kurban Bayramı, Noel, Yılbaşı / Yeni Yıl) nedeniyle işlem sürelerinin uzaması söz konusu olabileceği için başvurunun bu tarihlere denk gelip gelmediğini göz önünde bulundurulmalıdır.

– 18 yaşından küçük (reşit olmayan) kişiler vize başvurularını anne ve baba tarafından veya yasal vasi ile birlikte ya da bu kişilerin iznini gösterir muvafakatname ile yapmalıdır.

– Vize başvurusunda kullanılacak seyahat belgesinde (pasaportta) vizenin belirtileceği en az iki boş sayfanızın olmaması durumunda, başvuru yapılmadan önce yeni bir pasaport alınmalıdır.

İsviçre Konsolosluğu Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

İsviçre’ye seyahat edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize başvurularını İsviçre Konsolosluğuna Konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş kurumlara (TLS Contact) ve Vize Danışma Merkezleri ile Turizm/Seyahat Acentelerine yapabilirler.

İsviçre Konsolosluğu kısa süreli seyahat amacı taşıyan vize başvurularını (istisnai durumlar dışında) doğrudan kabul etmemektedir.

Ancak uzun süreli İsviçre vizesi (oturum izni, çalışma izni, ve aile birleşimi) başvuruları söz konusu olduğunda İsviçre Konsolosluğu’na şahsen başvuru yapılmalıdır. (Lütfen vize başvurusu yapmadan önce İsviçre Konsolosluğunu arayarak bu bilgiyi teyit ediniz)

İsviçre vize başvurusu,  aracı kurumlara yapılmışsa dahi, başvuruların değerlendirilmesi ve onaylanması yetkisi İsviçre Konsolosluğuna aittir.

İsviçre Biyometri (Parmak izi) İşlemi Nasıl Yapılır?

İsviçre’ye seyahat edecek kişilerden, vize işlemleri sırasında talep edilen Vize Bilgi Sistemi (Visa Information System-VIS) ilk defa 2011 yılının Ekim ayında Afrika’da uygulanmış, sonrasında dünya çapında tüm Avrupa Birliği (AB) Schengen ülkeleri tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

Kimlik sahteciliğini engellemek amacıyla yapılan biyometri işleminde, veriler parmak izi merkezlerinde tespit edilir.  Bu yüzden vize başvurusunda bulunan kişilerin kendilerinden alınması zorunlu olan biyometrik veri( 10 parmak izi) için işlem esnasında hazır bulunmaları gerekmektedir. İsviçre’ye seyahat edecek olan kişiler son 5 yıl içinde biyometrik tarama yaptırmışsa tekrar bu işlemi yaptırma zorunluluğu yoktur. Ancak bu durumdaki kişilerden verilerle ilgili herhangi bir sorun (bulanık vs.) olması durumunda tekrar veri talep edilebilir.

İtalya,  Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan gibi birçok ülkede kullanılan ve her geçen gün biraz daha yaygın hale gelen biyometri işlemi 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren Türkiye’de de kullanılmaktadır.

Parmak izi alma işlemi gizlilik çerçevesinde yapılmaktadır. Dijital bir parmak tarayıcıyla ellerde bulunan 10 parmağın izi alınır.

Biyometri işlemleri yapılırken, başvuru sahibinin yapılacak işlemlerde sıkıntı yaşamamak adına parmaklarında kesik, hasar ya da süs (kına,vs.) olmamasına dikkat etmesi gerekmektedir. Fiziksel olarak parmak izi veremeyecek durumdaki kişilerin durumu destekleyen tıbbi rapor göstermeleri gerekmektedir.

Muaf olanlar,

– Ülke ya da hükümet liderleri, ulusal bir yönetimin üyeleri ve onlarla birlikte seyahat eden eşleri, üye ülkelerin hükümetlerinin veya uluslararası organizasyonların resmi bir sebeple davet ettiği ülkelerin delegeleri bu seyahatleri için parmak izi taraması yaptırmak zorunda değildir.

– Krallar, hükümdarlar ve birinci derece yakınları üye ülkelerin hükümetleri veya uluslararası organizasyonların resmi davetleri üzerine gerçekleştirdikleri seyahatlerde biyometri işlemine tabi tutulmazlar.

– 12 yaşından küçük çocuklar bizzat başvuru yapmak şartıyla biyometri işleminden muaftırlar.

– Parmak izi taramasının yapılmasını engelleyici herhangi bir fiziki problemi bulunan kişiler biyometri işleminden muaf tutulurlar.  Bu engel durumlarında 10 parmaktan daha az sayıdaki parmağın izinin alınması mümkün ise, maksimum sayıda parmak izi alınır. Ancak parmak izi verilmesi önündeki engel geçiciyse, başvuru sahibini engelin ortadan kalkmasından sonra yapacağı ilk vize başvurusunda parmak izi taraması yaptırması zorunludur.