İsveç Konsolosluğu, İsveç’e seyahat etmeyi planlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahiplerini vize rejimine tabi tutmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Yeşil (Hususi) Pasaport, Diplomatik (Siyah) Pasaport ve Hizmet (Gri) Pasaportu sahibi T.C. vatandaşları ise 180 günlük sürede 90 günü aşmayan seyahatlerinde İsveç vize rejiminden muaf tutulmaktadırlar.
İsveç’e kısa süreli (en fazla 90 güne kadar) seyahat edecek kişiler C Tipi kategorisindeki İsveç Vizesi başvurusu yapmalıdırlar. İsveç Schengen vizesi kısa süreli vize türleri İsveç turistik vize, İsveç ticari vize, İsveç aile ve arkadaş ziyareti vizesi, transit vize, etkinliğe katılım amaçlı vize, kısa süreli sporcu vizesi, kültürel ziyaret amaçlı vize türlerini kapsar ve tek girişli olarak veya çok girişli olarak verilebilmektedir. İsveç’te uzun süreli yaşamayı ve bu bağlamda oturum izni, çalışma izni, aile birleşimi, evlilik amacıyla İsveç’te uzun süreli ikamet gibi amaçlarla seyahat edecek kişiler D tipi uzun süreli vize başvuru yapmalıdırlar.
İsveç Konsolosluğu İsveç vizesi kısa süreli vize işlemlerinde başvuruları akredite vize başvuru merkezleri ve seyahat acenteleri aracılığı ile kabul etmektedir. Bu kurumlar Konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş kurumlardır.
İsveç Konsolosluğu vize müracaatlarını randevu sistemi ile kabul etmektedir. Konsolosluğa doğrudan Schengen vizesi yapmak isteyen kişilerden, İsveç Konsolosluğunun yetkilendirdiği vize acentelerinden randevusu almaya yönlendirilmektedirler. Oturum izni, çalışma izni, uzun süreli eğitim nedeniyle İsveç’te yaşayacak kişiler veya aile birleşimi ile İsveç’e yerleşecek kişiler vize başvurularını İsveç Konsolosluğuna veya İsveç Ankara Büyükelçiliğine doğrudan yapabilirler.
İsveç vizesi başvurularında evraklar vize başvuru merkezlerinde gerçekleşen vize randevusu ile kabul edilmekle birlikte bu kurumların vize sonucu ve süresi hakkında karar verme yetkisi katiyen bulunmamaktadır. C tipi kısa süreli İsveç Schengen vizesi başvuruları veya D tipi uzun süreli İsveç vize başvurularında başvurunun incelenmesinde, değerlendirilmesinde ve karar bağlamasında tek yetkili kurumlar İsveç Konsolosluğu, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu ve İsveç Ankara Büyükelçiliğidir. Vize sonucuyla birlikte açıklanan vize süresine de sadece bu kurumlar yetkilidir. Antalya, İzmir, Alanya, Mersin ve Konya’nın Kulu ilçesinde bulunan İsveç Fahri Konsolosluklarının, İsveç vizesi işlemleri yapma yetkisi bulunmamaktadır. Ancak Türkiye’de yaşayan İsveç uyruklu kişiler İsveç vatandaşlık işlemleriyle ilgili olarak fahri konsolosluklardan destek alabilirler.
İsveç Vizesi Schengen Mi?
İsveç, Schengen vize prosedürlerine uygun vize işlemleri yapan 26 ülkeden biridir. İsveç Schengen vizesi sahipleri, bölge üyesi olan ülke sınırları içinde serbest dolaşım hakkına sahip olmaktadırlar. İsveç Schengen vizesi ile Avusturya, Danimarka, İspanya, Norveç, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Portekiz, Polonya, Litvanya, Macaristan, İsviçre, Belçika, Fransa, Hollanda, Slovenya, Slovakya, Lihtenştayn, İtalya, Lüksemburg, Malta, İzlanda, Letonya, Yunanistan, Estonya’ya giriş yapılabilmektedir. Beliritlen ülkeler Schengen üyesi devletlerdir ancak İsveç Schengen vizesi ile Schengen üyesi olmayan Bulgaristan, Romanya, San Marino, Vatikan, Monako ve Hırvatistan’a da giriş yapılabilmektedir. Schengen üye devletlerinin vize prosedürlerinde farklılıklar olabilmektedir. Schengen üye devletlerine yapılacak seyahatlerde en çok hangi ülkede kalınması planlanıyorsa o ülke için vize başvurusunda bulunulması tavsiye olunur. Schengen üye devletleri Avrupa Birliği üye devletleri içermekle birlikte, Schengen üyeliği ve ve Avrupa Birliği üyeliği birbirinden farklı oluşumlardır.
İsveç Vizesi için Gerekli Evraklar Hakkında
İsveç vizesi için gerekli evraklar İsveç Büyükelçiliği ve İsveç Başkonsolosluğu tarafından Schengen vize koşullarına göre belirlenen belgelerdir. İsveç vizesi evrakları başvuru sahibinin durumuna ve başvuruda bulunduğu vize türüne göre değişiklik göstermekte olup evrak listesi seyahat amacının gerektirdiği vize kategorisiyle uyumlu olmak durumundadır. İsveç turistik vizesi, ticari vizesi ve aile arkadaş ziyaretini içeren özel ziyaret vizesi evrakları kişinin durumuna göre farklılık göstermekte olup çok dikkatle hazırlanmaları gerekmektedir. İsveç’e vize başvurusundan bulunan kişilerin pasaportlarının süresi seyahat-vize bitiş tarihi itibariyle en az 3 ay olmalıdır. Bu kriteri karşılamayan pasaportlarla yapılacak işlemler kabul edilmemektedir. İsveç vize randevusunda güncel evraklarla başvuru yapılması talep edilmektedir ve evrakların güncelliği, belgenin niteliğine göre değişebilmektedir. Evraklarla ilgili bir diğer önemli husus da güncel tarih içeren otel ve uçak rezervasyonları, dilekçe ve vize başvuru formunun birbiriyle tutarlı olmasıdır. İsveç vizesi için gerekli evraklar başvuru sahibinin ülkeye geri dönüşünün garantisini taşır ve bu amaca hizmet etmeyen evraklarla yapılan, bir diğer değişle eksik ve güncel olmayan evraklarla yapılan başvurular vize retti ile sonuçlanmaktadır. Evrakların İsveç Konsolosluğu tarafından döneme göre güncellenebildiği göz önünde bulundurularak başvurudan önce Konsolosluk kaynaklarından ve vize başvuru merkezlerinden teyit edilmesi tavsiye olunur.
İsveç Konsolosluğu, İsveç Vize Randevusu
İsveç vizesi başvurusu İsveç Konsolosluğunun akreditasyonuna sahip vize başvuru merkezlerine yapılmaktadır. Gerekli evraklar başvuru sahibinin güncel şartları çerçevesinde hazırlanmalıdır. Evraklar hazırlandıktan sonra vize randevunda ibraz edilmektedirler. İsveç vize randevusunda gerekli evrakların ibrazı ve biyometrik verilerin ibrazı yapılmalıdır. Schengen vizesi yönetmeliği gereği, İsveç’e Bordo pasaport ile seyahat edecek kişiler biyometrik verilerini bir diğer deyişle parmak izlerini vermek durumundadırlar. Ayrıca sunulan fotoğrafların da biyometrik özellikli olması gerekmektedir. İsveç’e ilk kez seyahat eden kişiler mutlaka parmak izi ibrazında bulunmalıdırlar. Biyometrik veriye ilişkin işlemler İsveç vize randevusunda vize başvuru merkezinden yapılmaktadır.
İsveç Vizesi Kaç Günde Alınır?
İsveç vizesi başvurularının sonuçlanma süresi Konsolosluk kaynaklarına göre ortalama 3 ila 5 iş günüdür. Bu süre eksiksiz evraklarla yapılan başvurular için geçerlidir. İsveç Konsolosluğu gerektiği durumlarda vize başvuru sahibinden destekleyici ek evraklar talep etme ve başvuru sahibini Konsolosluğa vize mülakatı içi çağırma haklarını saklı tutar. Konsolosluğun belirttiği sürelerde vize sonucunun açıklanabilmesi için başvurunun İsveç vizesi prosedürlerine tam uyumlu olması gerekmektedir. İsveç vizesi işlemleri Schengen vize başvuruları içinde en hızlı sonuçlanan vizelerden biridir. Konsolosluk mülakatı ve ek evrak talebi gibi durumlara karşı başvuruların seyahat tarihinden veya vize talep edilen tarihten en az 15 gün öncesinden yapılması tavsiye olunur. İsveç vizesi işlemleri seyahatten en fazla 3 ay öncesinden başlatılabilmektedir ve evrakların başvuru tarihi itibariyle güncel olması talep edilmektedir. İsveç vizesinin çıkış süresi vize randevusundan sonra geçerlidir.