Portekiz Devleti’ne seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Portekiz vizesi için başvuruda bulunmak zorundadırlar. Bu kişilerin pasaportunda geçerli Schengen Vizesi bulunuyorsa, mevcut vize ile Portekiz’e vize başvurusuyapmadan seyahat edebilirler. Hususi(Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatleri için Portekiz vizesi başvuru işlemlerinden muaf tutulmaktadırlar. Uzun süreli (çalışma, oturum vb. ) ikamet gerektiren seyahatler için Portekiz’e seyahat edecek olan Umuma Mahsus (Bordo), Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet(Gri) Pasaportu hamili kişiler Portekiz vize işlemlerine tabi tutulmaktadırlar. Portekiz’e kısa süreli ya da uzun süreli sebeplerle seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve üçüncü ülke vatandaşları vize başvurularını Portekiz Konsolosluğu’na Macaristan Konsolosluğu’na, Portekiz Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş kurumlara ya da Vize Merkezleri ile Turizm/Seyahat Acentelerine yapmalıdır.
Portekiz Vizesi
Portekiz Devleti Schengen Bölgesi’ne üye ülkeler arasında bulunmaktadır. Bundan dolayı Portekiz Schengen vizesi sahibi kişiler seyahatlerini Portekiz’den başlatmak şartıyla diğer Schengen ülkelerine de Portekiz Schengen vizesi ile seyahat edebilmektedirler. Portekiz’e seyahat etmeyi planlayan kişiler, bu ülkeye 90 günden daha kısa sürecek olan Portekiz seyahatleri için Portekiz Schengen Vizesine başvuru yapmalıdırlar. Portekiz’e 90 günden daha uzun sürecek sebeplerle seyahat edecek olan şahıslar Uzun Süreli Portekiz vizesi için başvuru yapmalıdırlar.
Portekiz Schengen Vizesi
1995 yılında Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında dolaşım serbestisi tanıyan Schengen Sözleşmesi imzalanmıştır. Bu sözleşmeye taraf olan ülkeler kendi içlerinde Schengen Bölgesi oluşumunu sağlamıştır. Taraf ülkeler Schengen Bölgesi dışında kalan ülkelerle ilgili sınır geçişlerinde ortak bir uygulama benimsemiştir. Toplam 26 ülkeden meydana gelen Schengen Bölgesi, Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Liechtenstein, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan gibi ülkeleri kapsamaktadır. İsviçre, İzlanda ve Norveç AB’ye üye olmadıkları halde imzaladıkları özel anlaşmalar vasıtası ile Schengen Bölgesi’ne üye olmuşlardır. Schengen Bölgesi’ne üye olan ülkelere seyahat etmek isteyen kişiler, seyahatlerini vize müracaatı yaptıkları ülkeden başlatmak şartıyla, aynı vize ile diğer Schengen ülkelerine de seyahat edebilmektedir. Schengen vizesi, üye ülkelerin konsoloslukları tarafından kısa süreli(90 günden az olan) seyahatler için verilen vize türüdür.
Portekiz vize çeşitleri
Portekiz devletine seyahat edecek olan kişiler Portekiz vizesi başvurularını planladıkları seyahatin amacına uygun yapmalıdır. Portekiz vizesi yapılacak seyahatin amacına göre;
- Portekiz turistik vizesi
- Portekiz aile ziyareti vizesi
- Portekiz ticari vizesi
- Portekiz oturma vizesi
- Portekiz çalışma vizesi gibi sınıflar halinde değerlendirilmektedir.
Portekiz Kısa Süreli Vize (Schengen Vizesi): Portekiz Devleti’ne, resmi, turistik, ticari, eğitim, tedavi, ziyaret gibi amaçlarla seyahat etmek isteyen kişiler Portekiz Schengen Vizesine müracaatetmelidirler. Portekiz Schengen vizesi en fazla 90 gün konaklama hakkı tanımaktadır. Portekiz Uzun Süreli (Ulusal) Vize: Portekiz Devleti’nde 90 günden daha uzun süre konaklama gerektiren sebeplerle seyahat etmesi gereken kişilerin başvurması gereken vize tipidir.
Portekiz Vizesi için gerekli belgeler
Portekiz vizesi için başvuru yapacak kişiler öncelikle Portekiz vizesi başvuru formunu doldurmalıdır. Portekiz vizesi başvuru formu İngilizce ve Türkçe olmalıdır. Portekiz vizesine İstanbul’dan başvuruyapan kişiler başvurularını Macaristan Konsolosluğu aracılığı ile yapacaklarsa, evraklarını Macaristan Konsolosluğu’nun talep ettiği dillere çevirmelidir. Portekiz Konsolosluğu’na Portekiz vizesi için ibraz edilen evraklar, başvuru sahibinin Portekiz’e seyahat etme amacını, seyahat masraflarının ne şekilde karşılanacağını ve kişinin Türkiye’ye geri dönmek konusunda kararlı olduğunu gösterir nitelikte olmalıdır.
Portekiz Vize ücreti
Portekiz’e seyahat etmek isteyen kişiler, Portekiz vizesi başvurularında Portekiz Konsolosluğu Vize Bölümü’ne Portekiz Schengen vizesi için 60 Euro, Portekiz Ulusal vizesi için ise 116 Euro vize harcı ödemekle yükümlüdür. Portekiz Konsolosluğu Vize Bölümü tarafından tahsil edilen bu ücret yalnızca Portekiz vizesi harç bedelidir. Vize başvurusunda talep edilen Biyometri İşlemi, oluşabilecek kargo masrafı ve aracı kurumların hizmet bedelleri gibi ücretler vize harç bedeline dahil değildir.
Biyometri işlemi
Portekiz Devletine seyahat etmek isteyen kişiler, vize işlemleri sırasında Vize Bilgi Sistemi (Visa Information System-VIS) aracılığı ile parmak izi taraması yaptırmak zorundadır. Bu sistem ilk defa 2011 yılının Ekim ayında Afrika’da uygulanmış, sonrasında dünya çapında tüm Avrupa Birliği (AB), Schengen ülkeleri tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Biyometri işleminin amacı yurtdışı seyahatlerde kimlik sahteciliğini engellemektir. Bu nedenle işlemi yaptırması gereken kişiler işlem yapılacağı zaman parmak izi alınacak merkezde hazır bulunmalıdır.
25 Eylül 2014 tarihinden itibaren Türkiye’de de kullanılmaya başlanan biyometri işlemi, İtalya, Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan gibi birçok ülkede kullanılmakta ve her geçen gün daha yaygın hale gelmektedir.
- Devlet ve hükümet liderleri, aileleri ve beraberinde seyahat eden kişiler, uluslararası organizasyonlar tarafından resmi nedenlerle davet edilen kişiler parmak izi işleminden muaftır.
- Krallar, hükümdarlar ve birinci derece yakınları üye ülkelerin hükümetleri veya uluslararası organizasyonların resmi bir sebeple davet ettikleri zamanlarda biyometri işlemi yaptırmak zorunda değildir.
- Fiziksel olarak parmak izi veremeyecek durumda olan kişiler engellerini doktor raporu ile desteklemek şartıyla biyometri işleminden muaf tutulmaktadır. Böyle durumlarda 10 parmaktan daha az sayıdaki parmağın parmak izinin alınması mümkün ise, maksimum sayıda parmak izi alınır. Ancak parmak izi verilmesi önündeki engel geçiciyse, başvuru sahibi engelin ortadan kalkmasından sonra yapacağı ilk vize başvurusunda parmak izi taraması yaptırmalıdır.
- 12 yaşından küçük çocuklar biyometri işlemine tabi tutulmazlar.
Biyometri işleminde dijital bir parmak tarayıcıyla ellerde bulunan 10 parmağın izi alınır. Parmak izi alma işlemi gizlilik çerçevesinde yapılmaktadır. Portekiz’e seyahat etmek amacıyla vize başvurusunda bulunan kişiler biyometri işlemleri yapılırken herhangi bir sorun oluşmaması için, parmaklarında kesik, hasar ya da kına olmamasına dikkat etmelidir.
Irak, Suriye, Iran vatandaşları için Portekiz vizesi
Türkiye’de ikamet eden üçüncü ülke vatandaşları Türkiye Cumhuriyeti oturum izni ve Türkiye pasaportu sahibi oldukları takdirde Portekiz vizesi başvurularını Türkiye’den yapabilmektedir.
Bazı ülkelere ilişkin vize işlemlerini Türkiye’den yaptırabilen şuan savaş bölgesi konumundaki Suriye ve Irak ülkelerinin vatandaşları için de Portekiz vizesi başvurularında oturum izni şartı aranmaktadır.
Türkiye’de oturum iznine sahip olan üçüncü ülke vatandaşı kişiler Portekiz vizesi başvurularında şu hususlara dikkat etmelidir;
- Portekiz vizesi için başvuru yapan kişiler Türkçe bilmiyorsa işlemlerini bir tercüman refakatinde yapmalıdır.
- Portekiz vizesi için başvuru yapacak kişiler biyometri işlemine tabi olacakları için bizzat başvuru yapmalıdır.
- Türkiye’de oturum izni bulunan üçüncü ülke vatandaşları Portekiz vizesi başvurularını Portekiz Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş kurumlar ya da Vize Başvuru Merkezleri ile Turizm/Seyahat Acenteleri aracılığıyla yapabilmektedirler.
- İstanbul ve çevresinde ikamet eden kişiler Portekiz Vizesi başvurularını Macaristan Konsolosluğu’na da yapabilmektedir.
Portekiz vizesi kaç günde çıkar?
Vize başvurusu için talep edilen evraklar eksiksiz ve doğru olarak temin edilip, İbraz edildiği durumda Portekiz vizesi başvuruları 10-15 iş günü içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Portekiz vizesi başvurusunda bulunacak kişiler vize başvurularının Portekiz ve Türkiye resmi tatillerine denk gelmesi durumunda aksaklık yaşanabileceğini dikkate alarak vize başvurularını olabildiğince erken yapmalıdır.
Portekiz Vizesi ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Portekiz’e vize gerekli mi?
Umuma mahsus pasaport sahibi Türtk vatandaşları planladıkları Portekiz seyahati öncesinde vize alması gereklidir. Diplomatik, hususi, ve hizmet pasaportuna sahip Türk vatandaşları yapacakları seyahat 180 gün içinde 90 günü aşmaıyorsa vize almalarına gerek olmayıp bu süreyi aşan seyahatler için vize almaları gerekmektedir.
Portekiz vizesi ne kadar sürede çıkar?
Portekiz vizesinin çıkış süresi başvurduğunuz vizenin türüne, başvuru şeklinize, başvuru tarihinze göre değişmektedir. Vize başvurusunu ekspres olarak gerçekleştirdiğinizde halinde vize işlem süresi normal vize işlem süresine göre daha kısa sürmektedir. Konsolosluğun yoğun olması ya da ek evrak istemesi gibi farklı bir durum olması halinde vize çıkış süresini etkileyebilmektedir.
Portekiz vizesi için gereken fotoğraf ölçüsü nedir?
Portekiz vizesi için istenen fotoğraf 3,5×4,5cm ölçülerinde biyometrik olmalıdır. Fotoğrafın arka fonu beyaz ve güncel olması da gerekmektedir.
Uzun süreli Portekiz öğrenci vizesi için pasaportumun geçerlilik süresi ne olmalıdır?
Uzun süreli Portekiz öğrenci vizesi için papaportunuzun geçerlilik süresi seyahat sonrası en az 3 ay olmalıdır. Bu konu hakkındaki bilgiyi Portekiz Ankara Büyükelçiliği’nden teyit ediniz.
Portekiz vizesi için Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu’na başvurulabilir mi?
Kısa süreli Portekiz vizeleri için Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu’a başvurulabilmektedir. Fakat, uzun süreli Portekiz vizeleri için başvurular yalnızca Portekiz Ankara Büyükelçiliği’ne yapılabilmekedir.
Portekiz vizesi için gerekli evraklar nelerdir?
Portekiz vizesi için gerekli evraklar Portekiz’in sağlamakta olduğu vize türlerine göre değişiklikler göstermektedir. Bundan dolayı Portekiz vizesi evrakları hakkıda almanız gereken bilgiler seyahat amacınıza uygun olan Portekiz vizesi için gerekli evraklar hakkıda bilgilerdir.
Portekiz vize ücreti ne kadar?
Portekiz vize ücreti başvurmak istediğiniz vizenin türüne, size sunulmuşsa seçtiğiniz başvuru yönteminize, başvuru tarihinize göre değişmektedir. Başvurmak istediğiniz vize ve bu vize ile ilgili başvuru uygulamaları (ekspres ve normal olarak) hakkında güncel bilgi için başvuru tarihiize yakın bir tarihte bilgi almanız önerilir.
Hizmet pasaportu sahibi Türk vatandaşları Portekiz vizesi almalı mıdır?
Hizmet pasaportu sahibi Türk vatandaşlarının yapacakları seyahat 180 gün içinde 90 günü geçmiyorsa Portekiz vizesi almasına gerek yoktur, bu süreyi geçen seyahatler içinse Portekiz vizesi alması gerekmektedir.
Portekiz vizesi Schengen vizesi midir?
Portekiz Schengen alanında olmaktadır. Bu sebeple Portekiz vizesi Schengen vizesidir. Ancak, Portekiz’den başka bir ülkeye seyahat ederken yanınıza pasaportunuzu da almalısınız.